Megáll az idő

színes magyar dráma, 1981, r: Gothár Péter, magyar hang, angol felirat, 98'

...

VETÍTÉSEK

09.09. 16:00
Toldi nagyterem

Rendező: Gothár Péter
Író: Bereményi Géza
Forgatókönyv: Bereményi Géza, Gothár Péter
Operatőr: Koltai Lajos
Zene: Selmeczi György
Szereplők: Znamenák István, Pauer Henrik, Sőth Sándor, Iván Anikó, Őze Lajos, Rajhona Ádám, Kakassy Ági, Ronyecz Mária, Jordán Tamás, Jozef Króner
Gyártó cég: Budapest Stúdió
4K restored

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. 

A Megáll az idő vagány kultuszfilm, kikezdhetetlen remekmű. Egy lendületes kamaszfilm a hatvanas évekről, amikor a fiatalok Elvis Presley-re tomboltak, sutyiban pornóképeket cserélgettek, és beálltak a Coca-Colától. De sokkal több is ennél: szembenézés az ’56-os forradalom kudarcával, az itthon maradtak bűntudatával, örökös és hiábavaló elvágyódásával. Keserédes életérzés sugárzik belőle: a céltalan lázadásé és az örökös sikertelenségé. Legendás alakja, Pierre az amerikai ellenzéki hősök, a James Deanek stílusában forgatja fel az iskola életét, anarchista jelszavakat kiabál („Le a csecsemőkkel, éljenek a csajok!”). Megfoghatatlan, mitikus alak, akinek a példáját a valóságban lehetetlen követni.

Ebben az országban, ahol „még a szar is le van szarva” és „a kúrás nem szentség”, két út áll az emberek előtt: disszidálnak vagy megalkusznak. A fiatalok azt hiszik, változtatnak majd a világon, de aztán megkötik ők is a szüleik kompromisszumait. A Megáll az idő tele van kőkemény rendszerkritikával, ugyanakkor a kamaszfilmek tomboló hormonjai, a lázadás és a szerelem eufóriája hajtja előre a sztorit, hogy annál nagyobb legyen a végén a pofára esés, amikor kiderül, hogy itt soha semmi sem változik.