Kossuth Nagydíjat kapott Sára Sándor

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth Nagydíjjal tüntették ki Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező-operatőrt.

A test, a technológia és a horror mestere. David Cronenberg 75

David Cronenberg kanadai filmrendező, forgatókönyvíró, akit a filmvilágban csak „vérbáróként” és a testhorror atyjaként emlegetnek, március 15-én lesz hetvenöt éves. A rendezőt sci-fi témájú horrorjaiban az emberi test, a technológia és a tudatalatti közötti összefüggések érdeklik, amelyeket meghökkentő és felkavaró képekkel tár a néző elé.

MTI/Filmarchívum |

Szabadon nézhető filmek az 1848-as forradalomról a Filmarchívumtól

Az Archívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotásának szabadon hozzáférhető tételével ünnepli a forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Filmalap/Filmarchívum |

„Soha nem utasítottam vissza egyetlen szerepet sem.” Sir Michael Caine 85 éves

Március 14-én nyolcvanöt éves Sir Michael Caine, az angol színjátszás két Oscar-díjjal, Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjjakkal kitüntetett „nagy öregje”.

MTI/Filmarchívum |

Aki az Utas és holdvilágot is filmre vinné. Szász János 60 éves

Március 14-én hatvanéves Szász János filmrendező. Erős lélektani hatású filmjeiben a bűn érdekli, de mindig annak tükrében, hogy van jó is. Egy korábbi interjúban alkotásait haditudósításoknak nevezte, amelyekben a képeknek kell sugallniuk azt, amit a történet el akar mondani.

MTI/Filmarchívum |

A világot akarta látni, de mindig Magyarországra gondolt

2018. február 26-án 75 éves korában Berlinben elhunyt Kőniger Miklós színész, rendező, gyűjtő, filmrajongó, a Filmemlékezet Fesztiválok kiállításainak támogatója és munkatársa.

Boronyák Rita |

Magyar filmek bolgár plakátjai  

A Bolgár Kulturális Intézetben kiállítást rendeztek A magyar film Sumenben címmel, ahol a Sumeni Regionális Történeti Múzeum plakátgyűjteményéből állítottak ki ötvenet. Ez a legnagyobb filmplakátgyűjtemény Bulgáriában: 2300 darabot számlál, ebből 65 a magyar, a többi bolgár és más országok filmjeinek plakátja.

Kolozsi Lajos |

Valami mindig eszébe jut. Lukáts Andor 75

Március 11-én hetvenöt éves Lukáts Andor Kossuth-díjas színész, rendező.

MTI/Filmarchívum |

Nem mindig volt a férfiaké a filmipar

A némafilmiparban a nők is jelentős szerepet kaptak, és nem csak színésznőként, de üzletasszonyként, rendezőként és producerként is. A Columbia Egyetem online projektjéből képet kaphatunk a korai filmgyártás elfeledett hősnőiről.

Bakk Ágnes Karolina |

A magyar film gyöngyszemei – Felújított magyar filmklasszikusok Párizsban

A Filmarchívum által felújított nyolc magyar film szerepel a „Toute la Mémoire du Monde” (A világ minden emléke) címmel ma kezdődő filmfesztiválon, ahol restaurált filmeket mutatnak be a Cinémathèque française szervezésében.

Filmalap/Filmarchívum |

Az én XX. századom visszatér a francia mozikba is

Március 14-én az Az én XX. századom újra moziba kerül Franciaországszerte, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatban. Ez alkalomból a legendás francia filmes szaklap, a Cahiers du Cinéma írt a filmről.

Enyedi Ildikó első játékfilmje visszatér a mozikba

Márciusban újra mozivásznon látható Az én XX. századom, Enyedi Ildikó 1989-ben készült és a cannes-i filmfesztiválon Arany Kamerával díjazott első játékfilmje.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN