Filmkultúra ADATBÁZISOK
EFGFilamrchívum a YouTube-onFilmarchívum a Facebook-on elérhetőségek támogatók oldaltérkép impresszum  
EFG
 

Európai Filmes Átjáró - European Film Gateway (EFG)

Az európai filmarchívumok és filmes intézmények digitális gyűjteményét közzétévő internetes portál jelenleg 600 ezer digitális videó, fénykép, filmplakát és szöveges dokumentum ingyenes elérését teszi lehetővé, amelyet 16 filmarchívum gyűjteménye ad össze. A portál használói kereshetnek nevek, filmcímek és tárgyszavak alapján is. A digitális objektumok magán a portálon közvetlenül megtekinthetők. A portál mindig visszavezeti a felhasználót a publikáló archívum honlapjára és mint keresőmotor is működik, ami Európa filmarchívumainak digitális gyűjteményében keres.

Az Európai Filmes Átjáró, mint az Europeana építőeleme
Az EFG az Europeana-nak, Európa kulturális örökségét egyesítő platformjának egyik komponense. Az EFG összegyűjti az összes lehetséges információt, az ún. "metaadatokat" és struktúrált formában továbbítja ezeket az Europeana-nak. Az EFG és az Europeana egyesíti az európai archívumok gyűjteményét a könyvtárak és múzeumok gyűjteményeivel, ezáltal nemzetek feletti, multikulturális kontextusba helyezve azokat.

A projekt intézményi háttere
Az EFG-t a Deutsches Filminstitut (Német Filmintézet) alakította ki az ACE-val (European Association of Cinémathèques - Filmgyűjtemények Európai Szövetsége) és a tagarchívumokkal közösen. Az online portált beindító projekt 2008 szeptemberében indult és 2011 szeptemberében ért véget. A projektet a Deutsches Filminstitut irányítja és működteti. A technológiai infrastruktúrát a pisai székhelyű informatikai kutatóintézet, a CNR-ISTI biztosítja. A projektet az Európai Bizottság eContentplus programja támogatja.

Az EFG mint az Europeana része
Az Europeana (www.europeana.eu) Európa kulturális intézményeinek partnersége, akik azért szövetkeznek, hogy a kontinens galériáinak, múzeumainak, archívumainak és audiovizuális gyűjteményeinek digitális tartalmait egyesítsék. Pillanatnyilag integrált elérést biztosít 1500 tartalomszolgáltató közel húszmillió könyvéhez, filmjéhez, festményéhez, műtárgyához és archív dokumentumához. Minden tagállam részt vállal benne, felülete 27 nyelven olvasható. Fő támogatója az Európai Bizottság.

Partnerek
16 filmarchívum és gyűjtemény 15 európai országból:
• Cinecittà Luce, Róma
• Cinemateca Portuguesa, Museu do cinema, Lisszabon
• Cineteca di Bologna
• Det Danske Filminstitut, Kopenhága
• Deutsches Filminstitut - DIF e.V., Frankfurt
• EYE Film Instituut Nederland, Amszterdam
• Filmarchiv Austria, Bécs
• Filmoteka Narodowa, Varsó
• Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Helsinki
• La Cinémathèque Française, Párizs
• Lichtspiel – Kinemathek Bern
• Lietuvos Centrinis Valstybés Archyvas, Vilnius
• Magyar Nemzeti Filmarchívum, Budapest
• Národní filmový archiv, Prága
• Nasjonalbiblioteket, Oslo
• Tainiothiki tis Ellados, Athén

6 további partner a technikai és szervezési feladatokban vállal részt.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet az EFG-ben
A Magyar Nemzeti Filmarchívum 1000, a némafilm és a hangosfilm első korából származó fotó és 1200, a kezdetek és a 90-es évek között készült filmplakát hozzáférhetővé tételét vállalta az EFG-ben, melyhez annak születésekor, már 2008 szeptemberében csatlakozott. A némafilm történetének sajnálatos és sajátságos velejárója, hogy a filmek jelentős része az idők folyamán megsemmisült, elveszett. Éppen ezért elsősorban az ezzel foglalkozó szakemberek, de a filmet szerető civil érdeklődők számára is fontosak és izgalmasak a filmek életét kísérő dokumentumok: forgatókönyvek, újságcikkek, riportok, kritikák, sztárfotók, de legfőképpen a filmek forgatása közben készült felvételek, az ún. werk-, stand- és reklámfotók, valamint a filmek plakátjai. Ezekből ugyanis valamelyest visszaidézhető, rekonstruálható az elveszett némafilm tartalma, hangulata, képi világa, technikai és művészi színvonala.

Teljes sajtóközlemény, 2011. július 25. (pdf)

Tovább az EFG honlap főoldalára

A Filmintézet fotógyűjteménye az EFG adatbázisban

A Filmintézet plakátgyűjteménye az EFG adatbázisban

Képtár

"Filmes átjáró a múltba – A magyar némafilm kora" - Kiállítás a Műcsarnokban
ismertető (pdf)
filmprogram (pdf)
meghívó (jpg)

EFG1914 - Az EFG első világháborús projektje